May 14, 2018

Sports Direct se oslanja manje na kredite Mikea Ashleya

By admin

Sports Direct, trgovac sportske odjeće, suočen je s višim troškovima posudbe nakon što odluči da se odmakne od kontroverznog zajma pod uvjetom da po povoljnim cijenama od strane svog milijardera osnivač Mike Ashley. Tvrtka je rekao da je potez bio da izbjegavaju daljnje kritike vezane uz transakcije s povezanim strankama – u osnovi se bavi Ashleyem, koji posjeduje 55% poduzeća. Vrijednost dionice trgovca – čiji su udjeli gotovo od polovice od prosinca nakon loših obavijesti o trgovanju i Guardian otkrića o plaćama i uvjetima rada – u petak ujutro pao za dodatnih 3%, no kasnije su krenuli natrag na zemlju i završili za 0,5% na 397p.

Od svibnja 2014. Sports Direct je koristio revolving kreditni objekt s više banaka, a prekoračenje je nedavno povećano na gornju granicu od 788 milijuna funti.Kamatna stopa na dug raste kada se koristi više od trećine objekta, što znači veće troškove kada Sports Direct posuđuje više od 263 milijuna funti. Kako bi izbjegli višu kamatu, Sports Direct umjesto toga koristio je £ 250 milijuna eura kredita koju osobno pruža Ashley, jer je “kamatna stopa koja se plaća na ovom objektu oko 50% niža od iznosa koja se plaća na [bankarskom objektu], a ne privlači naknade za aranžmane ili pristojbe za obveze”.

Iako je aranžman spasio tvrtku od oko 1 milijun funti, dioničari su uvijek bili nepoželjni zbog posla jer je Ashley dopustio da stegne svoj položaj na tvrtku. U narednim mjesecima Sports Direct očekuje da će njezini zahtjevi za zaduživanjem dosljedno biti veći od 263 milijuna funti.Odlučeno je da je u najboljem interesu grupe i njegovih dioničara da izbjegnu daljnje kritike u ovom trenutku. “Prema tome, grupa neće povući iz [Ashley kredita objekta] u predvidljivom budućnost, što će dovesti do povećanja ukupnih troškova zaduživanja. “

Po trenutnoj cijeni dionica Sports Direct izgleda nevjerojatno zadržava svoj status kao FTSE 100 kada se indeks preusmjeri sljedeći tjedan.

U prosincu, prije no što je Guardian otkrio da privremeni radnici Sports Direct-a primaju na snagu satne stope plaće ispod minimalne plaće, dionice su bile vrijedne oko 675p. skupina je zabilježena kao “ožiljak o britanskom biznisu” Instituta direktora, bila je predmet parlamentarne rasprave nakon što je bivši ministar vanjskih poslova Chuke Umunna postavio hitno pitanje, a zaokružili su ga vlastiti ulagači, uključujući i zaštitu grada šefa fonda Crispin Odey, koji je opisao Ashlevjevu autora kao i “drugi sportski direktni direktori” kao “opasni”. Tvrtka je naknadno odgovorila najavom povećanja plaća za svoje osoblje koje je odbijeno kao “PR štos”, kao i pregled svih agencijskih djelatnika uvjete i odredbe, za koje je rekao da će osobno nadgledati Ashley.